Alles wat je moet weten over het verzekeren van een rieten dak

Heeft u een rieten dak aan uw huis? Dan bent u er vast als achter gekomen dat een rieten dak verzekeren soms erg lastig kan zijn.

Welk rieten dak?

Er zijn twee soorten daken die van riet zijn gemaakt. De traditionele rieten dak die iedereen wel kent heeft een raamwerk op het dak en bestaat uit balken met riet er aan vastgebonden. Het is duidelijk zichtbaar en is ook van binnen te zien. Omdat het zichtbaar is van binnen is de vatbaarheid van brand groter. Het andere soort rieten dak is riet op platen. Hier ligt er riet op de platen geschroefd. Het dak is volledig afgesloten en is niet zichtbaar van binnen. Het is dus minder vatbaar voor brandgevaren.
Woonverzekeraars zijn  erg terughoudend met het verzekeren van traditioneel riet. Zoals eerder is genoemd is het erg vatbaar voor brand. De risico’s op schade zijn dus groter. Het kan voor de verzekering dus veel geld kosten. De verzekeraar beschouwd u dan als u dure klant en wijzen u af. Tegenwoordig wordt er om deze reden geen woningen gebouwd met traditioneel riet, maar wordt er gekozen voor riet op platen. Deze zijn dus wel makkelijker te verzekeren.

Verzekeren

Als u een rieten dak heeft, moet u deze vaak toch verzekeren. Om het vinden van een verzekering makkelijker te maken kunt u een aantal dingen doen. Overweeg je een open haard te nemen? Met een open haard is de kans op brand, en dus schade, groot. Het zal dus moeilijker zijn om een verzekering af te sluiten mét open haard. Wilt u toch een open haard? Dan kunt u een vonkenvanger aanschaffen. Op deze manier zult u de brandgevaar verkleinen. Ook kunt u uw rieten dak laten behandelen met brandvertragende stoffen. Bij aanraking met brand wordt de schade hierdoor verkleind.